Tuesday, August 2, 2011

Bercuti hujung minggu di Perlis

29 Julai 2011 yang lalu, Tn Hj Amran bin Ariffin dan isteri, Pn Fazilah serta 3 orang anak2 mereka yang comel2 menjadi tetamu di Mata Ayer Homestay. Seorang 'Real Estate Agent' yang berjaya di Shah Alam beliau membuat tempahan homestay 2 minggu awal.

Laman web beliau boleh diakses di http://greenbay-realty.blogspot.com/

Berikut adalah aktiviti yang beliau sekeluarga buat di Perlis.
ketibaan di MAH, bertolak dari Shah Alam dalam jam 8:30 pagi, jam 1 petang dah sampai dan sempat solat Jumaat di Masjid Alwi, Kangar.
Lepas solat, menjamu selera di Anjung Keli, Behor Pulai.

Sesi memilih lauk, yang 'special' di sini ialah masakan ikan keli- keli goreng, keli bakar dan ulam2man beserta sambal belacan.

Aktiviti malam, tentulah di Kuala Perlis. Kanak2 boleh menaiki kereta kuda dengan bayaran RM3 seorang (kadar semasa).

Menunggu ikan bakar di deretan kedai ikan bakar di sepanjang pantai di Kuala Perlis.

Keesokan paginya, bersarapan di kedai Nasi Kandar Pokok Petai, sambil anak2 beliau berseronok menaiki buaian dan meja kerusi yang boleh dibuai di restoran unik ini di Pekan Mata Ayer. Memang mengkagumkan beliau dan keluarga.Sementara itu, Pn Fazilah teragak2 untuk masuk ke restoran, kerana beliau sangka ia sebuah kedai perabot.

Sarapan pagi yang ada disini;- Nasi Kandar dan roti canai- diusahakan oleh En Masri, anak melayu jati Mata Ayer.
Selepas itu, ke Taman Anggur Perlis di Sungai Batu Pahat. Beli tiket dan berkenalan dengan Cik Nana, pegawai Jabatan Pertanian Perlis.


Kebetulan ketika mereka tiba, Taman Anggur ini sedang mengeluarkan anggur jenis 'Black Opal-seedless '. Memang bertuah, mereka dapat rasa buah anggur yang sedap ini, walaupun buahnya agak kecil tetapi manis. Tn Haji Amran dengan 3 bungkusan anggur seberat 600gm setiap satu- hai cukup ke?

Anak pokok anggur pun ada dijual-RM15 je, nak belajar tanam, boleh tanya pegawai yang bertugas.


Berpeluang melihat buah anggur yang sudah dua bulan berbuah.Aimi Zulaikha dan Ahmed Hussein berposing dibawah teduhan yang menempatkan pokok2 anggur yang mulai berbunga dan berputik.Pn Fazilah tidak melepaskan peluang untuk memegang dan merasai buah anggur jenis blackcurrant.Tidak ketinggalan, Gua Kelam. destinasi unik di Perlis, titi gantung dalam gua yang baru dibuka selepas banjir besar melanda Perlis pada November 2010 dan Mac 2011.Kanak2 lah yang paling seronok, berendam dan bermain air selepas penat berjalan2 di dalam gua. Airnya sejuk dan jernih...

Banyak lagi tempat2 yang boleh dikunjungi di Perlis.

Selamat datang ke Perlis


dan selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...