Monday, October 3, 2011

Jom pekena jelly nira nipah

Tarikan ke Kuala Sanglang, Perlis tidak boleh dilepaskan tanpa berkunjung ke Nira Nipah Kipli (blognya di sini). Bagi pengunjung yang ingin tahu bagaimana nira diperolehi dari pohon nipah, anda boleh pelajarinya di sini sambil merasai keenakan air nira nipah.

Perjalanan ke tempat ini dari Kuala Perlis, anda perlu tempuhi jalan persisir pantai Kuala Perlis, Sungai Baru dan akhir sekali Kuala Sanglang Perlis (selepas melintasi sungai di muara pekan Kuala Sanglang, anda akan memasuki Kuala Sanglang Kedah.

Dalam perjalanan dari Kuala Sungai baru, anda akan terjumpa signboard seperti di dalam gambar di bawah. Tetapi sebelum ke sini eloklah telefon En. Kipli 017-4306245 untuk mendapatkan maklumat sama ada terdapat nira atau tidak pada tarikh yang anda ingin kunjungi. Pengunjung juga boleh dapatkan cuka nipah, selain daripada air nira dan jelly nira nipah.

Selamat berkunjung ke Perlis dan rasai pengalaman berada di negari yang ter-utara dan ter-barat di Tanah Besar Semenanjung Malaysia.
Jelly nira nipah, sedap mengalahkan jelly air kelapa. 'Tak sempat sampai rumah, dah habis makan sekeluarga dalam kereta'

Signboard jalan

Signboard ke Ladang Nipah Kipli. Beliau mendapat bantuan daripada Jab. Pertanian dan juga MADA
Jalan masuk dihiasi dengan pepohon nipah yang dijaga rapi.Bagi setiap rimbunan nipah, terdapat lopak air di tengahnya. Pengunjung, terutamanya kanak2 berpeluang memerhatikan ikan belacak yang cekap bermain lumpur dan ketam2 batu yang berlumba-lumba memasuki lubang persembunyian.


Antara pengunjung yang bersiar2 di celahan rimbunan pepohon nipah yang dijaga rapi dan cantik.


Terdapat pondok2 dan kerusi batu untuk pengunjung bersantai sambil menikmati kemanisan air nira nipah.Turut disediakan surau yang merupakan sebuah pondok binaan tradisional.Laman yang ditanami dengan pepohon rendang, antaranya pohon mangga dan pohon buah cermai.
Inilah buah nipah, dari tangkainya lah selepas dipotong, air nira ditadah.Ayu, membantu keluarga di kiosk cantik menjual hasilan yang dikeluarkan oleh ayahnya, En. KipliSebuah bengkel yang digunakan untuk mengumpulkan hasilan nipah. Dalam tong hitam itu nira nipah yang diperam untuk menghasilkan cuka nipah.


Shofiyah Raudhah tertarik dengan hiasan di kiosk.


Plastik berisi air nira yang keluar daripada tangkai buah nipah yang dipotong.Denai laluan di dalam Ladang Nipah yang membuatkan si kecil tidak mahu pulang.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...