Monday, August 16, 2010

Pasar Ramadhan Mata Ayer yang popular...

Memang popular di negeri Perlis. Pasar Ramadhan Pekan Mata Ayer masih terus mengekalkan peniaga2 hebatnya. Inilah keunikan Pasar Ramadhan Mata Ayer. Walaupun sesudah hujan lebat, pengunjung terus membanjiri pasar ramadhan ini untuk mencari juadah berbuka.

Ramai pengunjung yang datang dari luar kawasan Mata Ayer yang berkunjung. Ketika membuat tinjauan, penulis sempat berselisih dengan sahabat dari Pekan Padang Besar dan Arau.

Berikut adalah gambar suasana di Pasar Ramadhan Mata Ayer dan ulasan kenapa ramai tertumpu ke sini.

Di persimpangan Pekan kecil Mata Ayer inilah, saban tahun sentiasa menjadi tumpuan pengunjung setiap kali Ramadhan.


Nun hujung sana terletak gerai air tebu Pak Leh, seingat saya Pak Leh berniaga air tebu di pekan Mata Ayer dah berpuluh tahun, kini beliau dibantu anak lelaki beliau yang belajar di sebuah sekolah pondok di Jitra. Air pun dah bermacam2. Tahniah Pak Leh, istiqamah dan fokus dalam sesuatu perniagaan. Susah nak cari orang melayu yang kekal dan tekal dalam satu2 perniagaan.

Gerai Abang Dee, menjual buah tembikai dan jus mangga di pintu masuk ke pasar Ramadhan. Sentiasa mencuri perhatian pengunjung dengan susun atur barangan jualan yang klasik, menjiwai watak orang melayu berniaga.Gerai murtabak yang menjadi daya penarik ke Pasar Ramadhan Mata Ayer. Perniagaan yang berkembang pesat dengan pertambahan pembantu dari tahun ke setahun. Seingat penulis, dah berbelas tahun pakcik ni berniaga di sini setiap kali Ramadhan, dan tempat, dan suasana yang tak berubah... sentiasa mengekalkan originality...

Murtabak special Mata Ayer. Lihat, pembeli terpaksa beratur untuk mendapatkan murtabak. Peniaga berjaya mendisiplinkan pembeli. Tiada sebegini di pasar Ramadhan tempat lain. Lagi komen blogger tentang murtabak Mata AyerAir kelapa terus dari buah kelapa. Encik Midi boleh menjual sehingga 40 bungkus/ biji air kelapa muda sepetang. Semoga perniagaan terus maju...

Somtam Apple? boleh cuba dulu.... Saya pun tak pernah rasa...


Gerai nasi kandar Pokok Petai yang unik, dibuat daripada kayu (klik untuk lihat kedai unik mereka) menjadi daya penarik ke pasar ramadhan. Terletak di laluan masuk.

Ice-blended special


Gerai buah tembikai di pintu masuk. Merah dan mengiurkan pengunjung...
Laksa beras dari Kuala Perlis pun ada..

Menjelang seminggu sebelum ketibaan hari raya Aidilfitri, suasana pasar Ramadhan ini akan menjadi lebih sesak dengan anak2 perantauan..

1 comment:

  1. Whah!!memang best pun Bazar Ramadhan Mata Ayer ni. Especially murtabak. Kawan-kawan saya panggil murtabak debab sebab saiznye yang memang debab!!berbaloi. Lagi satu yang best, popia basah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...